دوشنبه, ۲۸ مرداد ۱۳۹۸
۱۳:۰۶
۲۶
طبقه بندی:
- فضای کسب و کار
- اخبار رسانه ها
محمدعلی مداحعلی، مدیر آزمایشگاه بلاکچین شریف، معتقد است که فناوری بلاکچین با توجه به خصیصه غیرمتمرکزسازی، میتواند راهکاری برای کاهش آسیبپذیری کاربران در برابر غولهای ارتباطی جهان ارائه دهد. او همچنین از اهمیت آموزش در حوزه بلاکچین برای مدیران و نیروهای فنی کسبوکارها میگوید.
فیسبوک و گوگل بهواسطه محصول اصلی خود و سرویسهای جانبی مانند واتساپ، اینستاگرام، جیمیل، یوتیوب و … که ارائه میدهند، به بخش اعظمی از اطلاعات شخصی کاربران و همچنین جزئیات زندگی آنها دسترسی دارند.
همین مسئله، همواره باعث تردیدها و دغدغههای کاربران درباره امنیت اطلاعاتشان بوده و هست و حتی بارها خبرهایی از فروش اطلاعات این شرکتها یا قرار دادن این اطلاعات در اختیار مقامات مطرح شده است.
غیرمتمرکزسازی یکی از مهمترین ویژگیهای فناوری بلاکچین است. با تکیه بر همین ویژگی، محمدعلی مداحعلی، عضو هیات علمی دانشکده برق دانشگاه شریف و مدیر آزمایشگاه بلاکچین شریف، معتقد است که فناوری بلاکچین، میتواند راهکاری برای کاهش آسیبپذیری کاربران در برابر غولهای ارتباطی جهان ارائه دهد.
دکتر مداحعلی که دانشآموخته دانشگاه واترلو کانادا و برکلی کالیفرنیا است و سابقه کار در آزمایشگاه بل نیوجرسی را در کارنامه خود دارد، بهعنوان عضو هیئت علمی دانشکده برق دانشگاه شریف، یکی از پیشگامان توسعه این تکنولوژی و مفاهیم آن در ایران است.
چالش اعتماد در سیستمهای غیرمتمرکز
محمدعلی مداحعلی میگوید: «مسئله اصلی که بلاکچین آن را حل میکند این است که سیستمهایی را که توزیع شده بودند اما مدیریت آنها متمرکز بود به سیستمهای توزیعشده با مدیریت غیرمتمرکز تبدیل میکند. برای انجام چنین کاری، باید اعتماد به سیستم غیرمتمرکز فراهم شود و در واقع اعتماد، غیرمتمرکز شود.»
وی به بانکها و سرویسهای اینترنتی مانند گوگل و فیسبوک بهعنوان مثالهایی از سیستمهای توزیعشده اما با مدیریت متمرکز اشاره میکند که کاربران مختلف از نقاط مختلف، برای انجام فرایندهایی مانند انجام تراکنشهای مالی یا ارسال پیام و … به آنها اعتماد میکردند.
او با اشاره به اهمیت بحث اعتماد در شبکهها میگوید: «سیستمهای توزیعشدهای مانند فیسبوک و گوگل در عین حال که یک سری خدمات را به ما ارائه میدادند، نقطه ضعفهایی هم داشتند که بهمرور ملموستر شد. فیسبوک و گوگل به لطف اطلاعاتی که از کاربران میگرفتند، روزبهروز بزرگتر و ثروتمندتر شدند اما از این ثروت چیزی نصیب کاربران نشد و بعضا از اطلاعات کاربران هم سوءاستفاده شد. کاربران هم مجبور به اعتماد به این سرویسها بودند.»
بلاکچین، اعتماد را توزیع میکند:
مداحعلی توضیح میدهد که نقص مربوط به اعتماد، بهمرور برجستهتر شده و در نتیجه افراد به فکر راهحل جایگزین برای سیستمهای متمرکز افتادهاند. او میگوید: «بلاکچین راهحلی برای همین مشکل است. بلاکچین سرویسهایی را که بهصورت مرکزی مدیریت میشدند و کاربر برای استفاده از آنها مجبور بود به آن مرکز اعتماد کند، بهصورت غیرمتمرکز تبدیل میکند. بلاکچین، اعتماد را بین واحدهای مختلف توزیع میکند و در نتیجه، به اعتبار صحت رفتار همه یا اکثریت اعضای شبکه و با توجه به شفافیت تمام اطلاعات، دیگر نیازی به یک نهاد مرکزی برای اعتماد کردن وجود ندارد.».
مرز کشورها حذف شده است و فناوریهای نو، اجتنابناپذیر هستند
مدیر آزمایشگاه بلاکچین شریف یادآوری میکند که همین سیستمهای توزیعشده مانند گوگل و فیسبوک، زمانی فناوری اطلاعات و در نتیجه زندگی ما را متحول کردهاند و میگوید: «بیست سال پیش، همین سیستمهای توزیعشده، بحث مرز را از فناوری اطلاعات حذف کردند و جریان آزاد اطلاعات را رقم زدند که بهوسیله آن، افراد در هر نقطه از جهان در جریان تمام اخبار و اطلاعات قرار گرفتند.»
او همین نکته را دلیلی برای اجتنابناپذیری فناوریهای نو در کشورها میداند و میگوید: «آن زمان با حذف مرزها از جریان اطلاعات، کشور ایران فارغ از اینکه در جریان آزاد اطلاعات نقشآفرین بود یا نه ، تحت تاثیر این جریان قرار گرفت و مقاومت در برابر این جریانهای اطلاعاتی هم نتیجهای نداشت. حالا هم بلاکچین، بحث مرزها را از اعتماد حذف کرده است. یعنی دیگر اعتماد به مرزهای کشورها بستگی ندارد و ورود بلاکچین به کشور اجتنابناپذیر است و کسبوکارهای مالی، پیشتاز استفاده از بلاکچین هستند.»
او در ادامه به رشد توجهها برای استفاده از کاربردهای بلاکچین در ایران و بهخصوص در بازارهای مالی اشاره میکند. به گفته مداحعلی، بزرگترین پروژههای بلاکچینی ایران از جمله شبکه بلاکچینی سککوک که با همکاری آزمایشگاه بلاکچین شریف انجام شده، شبکه ققنوس و … همه پروژههایی هستند که در ارتباط با بازارهای مالی از جمله بانکها، بازار سرمایه و بیمهها هستند.